Skip to content

Presentatieconcert kabinetorgel in Raadzaal

Presentatieconcert kabinetorgel in Raadzaal

Op 21 mei werd het Presentatieconcert gegeven voor de sponsoren van het prachtige kabinetorgel waarmee de collectie toetsinstrumenten van de Stichting Anthonie Keldermans Concerten is verrijkt.
 


Foto: Pieter Heijboer

Organist Jan de Viet, sopraan Marjon Strijk en violiste Elisabeth IngenHousz brachten een programma waarin het huiselijk gebruik van een dergelijk instrument werd gesuggereerd zoals dat zou kunnen hebben plaatsgevonden in een 18e eeuws Amsterdams grachtenpand. Het museale in originele staat overgeleverde kabinetorgel wordt nl. toegeschreven aan de Amsterdamse orgelmaker Hendrik Anthonie Meijer. Mede gezien de aangebrachte decoraties dateert het instrument uit het tijdperk van de Rococo, en is vervaardigd omstreeks 1775.
De vertegenwoordiger van hoofdsponsor Fresh Publishers, Corline Boekhout, onthulde het fraaie plakkaat waar alle sponsoren op vermeld staan.
 
Het concert werd ingeleid door orgelmaker Hans Reil, die de geschiedenis van het kabinetorgel toelichtte en zich zeer positief over de huidige locatie, het Oude Stadhuis van Tholen, uitsprak: “Er is geen betere en mooiere plaats voor het orgel dan deze”!
Maarten Vos, in dienst bij Orgelmakerij Reil, die het orgel plaatste, hield een cultuur-historisch betoog over de huisorgelbouw in Nederland, en specifiek over het kabinetorgel dat nu de Raadzaal siert.
 
Organist en artistiek adviseur van de Stichting Anthonie Keldermans Concerten Jan de Viet lichtte het concertprogramma toe, waarbij een aantal stukken speciaal voor bepaalde genodigden werd uitgevoerd.
Na het concert werd in de Vierschaar een glaasje geschonken, waarmee deze feestelijke bijeenkomst werd besloten.